El Camino al Camino de Santiago

Förstasidan

De boenden jag bodde på under caminon

Jag gör här en lista på de boenden jag bodde på under min camino.

St Jean Pied de Port
Gite de la Porte Saint Jaques
Mysigt albergue med frukost och inte alltför många platser. Mysig morgonceremoni för oss som skulle iväg ut på caminon. Bra duschar och toaletter. Superfin terass med fantastisk utsikt. Bra läge.

Roncesvalles
Albergue de Roncesvalles
Stoooort albergue, mycket välorganiserat och välfungerande, men totalt omysigt och, för min smak, alldeles för stort. Middag och frukost ingick, inte direkt imponerande. Bra duschar och toaletter (dåligt med toalettpapper dock), sköna sängar, men, som sagt, alldeles för stort för att vara kul.

Espinal
Albergue Irugoienea
Litet albergue som drev av ett supergulligt par. Uteplats där man kunde hänga, tvätten kunde man få tvättad i maskin. Fanns både sovsalar och egna rum, jag bodde i en våningssäng i sovsal. Bra duschar och toaletter. Middag och frukost helt ok, inte jättespännande, men ok.

Zubiri
Pensión Amets
Eget rum! Jättegullig värdinna, liten trädgård ner mot ån. Maffig frukost. Rekommenderas om man behöver ha eget rum en natt. 🙂 Ingen middag (tror jag, jag åt iaf någon annanstans med några andra).

Villava
Albergue de Villava
Totalt omysigt albergue. Jag tror vi var 4-5 stycken som sov här i detta jättestora albergue. Bra med duschar, toaletter, tvättmaskin och torktumlare (som man körde igång med mynt). Sovsalar med våningssängar. En liten restaurang utanför där man kunde käka middag, ingen frukost. Helt totalt omysigt och omysig omgivning.

Uterga
Albergue Casa Baztan
Ganska många våningssängar i sovsalen. Flera tvättmaskiner, två duschar och två toaletter. Trädgård att torka kläder i. Middag fanns, jag käkade dock inte, för jag åt på alberguet tvärs över gatan (som hade helt fantastisk vegetarisk mat, Albergue Camino del Perdón), ok frukost.

Cirauqui
Albergue de peregrinos en CIRAUQUI – CASA MARALOTX
Här fanns både sovsalar och privata rum, jag hade ett privat rum som var toppen med eget liten balkong att torka kläder på och fint badrum. Stor terass att sitta och fika på eller käka på. Köpte mat när jag kom fram, för jag var så hungrig, och hospitaleran lagade maten själv, jättegott. Middagen hade också var att toppen sen, hörde jag. Man kunde köpa frukost att ta med sej, som var helt ok.

Villatuerta
Casa Rural 643 km
Eget rum på ett ställe mitt i Villatuerta. En bar utanför där man kunde käka. Hade rum med egen toalett, men toaletten låg en bit från rummet. Fin utsikt. Tvättmaskin, man kunde hänga kläder på övervåningen. OBS! Ta ned kläderna innan ägarens bror går och lägger sej och sover i torkrummet! 🙂

Azqueta
La Perla Negra
Ett av de två bästa alberguena på min resa. Här fanns också sovsal med fyra sängar, väldigt luftigt och rymligt och sen fanns egna rum. Jag sov i sovsal. Underbar hospitalera. Supergod vegetarisk middag och fin frukost innan vi gav oss iväg. Riktiga lakan. Helt ok dusch och toalett. Hospitaleran bjöd på härlig välbehövlig knämassage med olja innan jag gav mej iväg på morgonen.

Los Arcos
Pensión Ostadar
Eget rum igen. Balkong som delades med rummet bredvid. Delat badrum med badkar. Tvättade inte här, så jag vet inte hur möjligheterna till det var. Ingen mat. Nära plazan vid kyrkan där alla pilgrimer hänger och nära ett albergue. Helt ok.

Sansol
El Olivo de Sansol
Eget rum med eget badrum. Supermysigt. Kök med tillgång till te och kaffe och bröd m.m. Fin utsikt över Torres del Río. Tyckte detta var helt ok boende, men träffade ett par efter några dagar som också bodde här samma natt och de hade blivit helt uppätna av bedbugs. Detta märkte jag dock inte något av.

Logroño
Winederful hostel
Helt ok albergue i stora Logroño. Rum med tre våningssängar i varje rum, som delade på en toalett och en dusch. Fanns inga speciella utrymmen för tvätt, men man kunde hänga på ställningar på bakgården. Kök fanns, men ingen mat och ingen frukost.

Nájera
Albergue El Peregrino
Nej, det här var inget kul ställe. Ligger lite innan man kommer in i själva Nájera. Fanns en sovsal med våningssängar och en sovsal med enkelsängar, ganska luftigt. Man kunde tvätta för hand och hänga upp på tork, men inget torkade. Det fanns bara en toalett till alla pilgrimer och två duschar. Duscharna var täckta med upptejpade duschdraperier på alla väggar, dom täckte nog lite mögel och sånt där. Det fanns ett kök, fullt med flugor. Skulle inte rekommendera det här stället.

Cirueña
Albergue Victoria
Cirueña var en kostig stad, men det här alberguet var suveränt. Man kunde lämna tvätten till hospitaleron och få den både tvättad och torkad. Man kunde också tvätta själv om man ville. Det fanns en vendingmachine om man ville köpa något när inte värdarna var där. Mysig gemensam middag med vegetariska alternativ och superfin frukost. Ett rum med ett antal våningssängar och enkla sängar. Tror också att det fanns privata rum.

Castildelgado
Albergue Bideluze
Absolut mysigaste alberguet på hela vägen. (Castildelgado har enligt Wikipedia 36 invånare). Det kändes som om man blev inbjuden i värdarnas hem. En helt magiskt underbar trädgård där man kunde ligga och softa när man duschat. Där fanns också möjlighet att tvätta för hand och att torka kläder. Man kunde köpa mat och dricka när som helst när dom var där. En fantastisk gemensam middag med fyra rätter och vin och bröd och även en härlig frukost. Ett litet ställe med bara ett fåtal platser. Rekommenderas varmt!

Belorado
Albergue El Caminante
Här hade jag eget rum, med utsikt över en gata i stan nära torget. Fanns både sovsalar och egna rum. Jag hade ett eget rum med delat badrum och badrummet ar inte supertoppen. Man kunde få tvätten tvättad i maskin av hospitaleran och det fanns en takterass där man kunde hänga den på tork. Ingen mat, men utanför låg ett hotell där man kunde äta.

Burgos
Mesón del Cid
Hotell. Dyrt jämfört med alla andra ställen, men värt varenda krona. Underbar säng, underbar utsikt över katedralen, bra städning, härligt badrum med badkar, bra hotellfrukost (även om sötsakerna som vanligt överväger), bra service och trevlig personal. Här bodde jag två nätter för att vila knät och för att hinna se Burgos och det var här jag bestämde mej för att åka hem med mitt knä. Rekommenderas om man vill ha en lyxig vilodag!

Madrid
Hotel Villa de Barajas
Nej! Boka inte in dej på detta hotell. Pyttelitet och ganska ofräscht enkelrum. Väggarna var mjuka och inklädda i något vaxduksliknande material. Frukosten var ganska trist. Det fanns flera restauranger utanför. Och närheten till flygplatsen var ju det som var det som gjorde att jag bokade. Sen åkte jag hem 🙂


2 svar på “De boenden jag bodde på under caminon

  1. Å, vad bra med info om boenden, både vad man ska undvika, och några att satsa på, om de stämmer in med dagsetapperna!

    1. Jag gjorde ju mina egna etapper, men några stämmer säkert. Jag gillade mer att bo på små ställen som inte stämde med etapperna enligt guideböckerna, eftersom det på de stora ställena ofta var ”sängrush” och ganska omysigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *